Ποια είναι η σχέση των Ελλήνων με το ηλεκτρονικό τσιγάρο;

Το κάπνισμα συνεχίζει, πάρα την οικονομική κρίση και τη μείωση που έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια στους καπνιστές, να αποτελεί σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας στη χώρα μας, όπως προκύπτει από μια νέα μελέτη που έγινε στην Αττική και δείχνει ότι το 32,7% του πληθυσμού, περίπου 1 εκατομμύριο άτομα στο νομό αυτό εξακολουθούν να είναι καπνιστές.

Η πλειοψηφία των ατμιστών έχει διακόψει το κάπνισμα

Σημαντικά οφέλη για τη δημόσια υγεία παρουσιάζει η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου στην Ελλάδα σύμφωνα με την πρώτη μεγάλη πληθυσμιακή μελέτη που πραγματοποιήθηκε και δημοσιεύτηκε πρόσφατα σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό.

Φορμαλδεΰδη στο ηλεκτρονικό τσιγάρο και κίνδυνος καρκινογένεσης

Τα στοιχεία προέρχονται από προσεγγίσεις και συζητήσεις μεταξύ ερευνητών σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά (με κριτές). Ο αναγνώστης μπορεί να αξιοποιήσει το βασικό πόρισμα της επιστημονικής αυτής συζήτησης: εάν δεν μπορεί να κόψει οριστικά το κάπνισμα, φαίνεται ότι η επιλογή του ηλεκτρονικού τσιγάρου έναντι του συμβατικού είναι προτιμότερη, αρκεί η παρεχόμενη ισχύς (σε Watts) να είναι η χαμηλότερη δυνατή, ώστε να ελαχιστοποιείται η παραγωγή φορμαλδεΰδης, ουσίας ιδιαίτερα επικίνδυνης για την πρόκληση καρκίνου. Αδρό ποιοτικό κριτήριο μπορεί να είναι η δυσάρεστη καυτερή γεύση την οποία προσδίδει στο στόμα η υπερβολική παραγωγή φορμαλδεΰδης από την συσκευή.

Παρουσιάστηκαν στην Αθήνα τα πορίσματα του Οργανισμού Υγείας της Αγγλίας για το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Το ζήτημα του ηλεκτρονικού τσιγάρου ως μέσου διακοπής του καπνίσματος και ως προϊόντος μείωσης της βλάβης στην υγεία από τον καπνό, αναδείχτηκε μεταξύ άλλων στο 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δημόσιας Υγείας και Υπηρεσιών Υγείας, που πραγματοποιήθηκε στις 19-21 Μαρτίου 2018 σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας και με τη συνεργασία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Δημόσιος Οργανισμός Υγείας της Αγγλίας: Αυτά γνωρίζουμε για το ηλεκτρονικό τσιγάρο μέχρι σήμερα

 
Ο Δημόσιος Οργανισμός Υγείας της Αγγλίας (Public Health England) δημοσίευσε μια ανασκόπηση των πρόσφατων επιστημονικών μελετών αναφορικά με τις επιπτώσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου στη Δημόσια Υγεία. Ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες από πολλούς κλάδους συνεργάστηκαν προκειμένου να παρουσιάσουν τα συμπεράσματα της επιστήμης όσον αφορά στη χρήση ηλεκτρονικών

«Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα αποδεικνύονται ιδιαίτερα αποτελεσματικά ως μέσο διακοπής του καπνίσματος»

Μπορούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα να βοηθήσουν τους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα οριστικά; Αυτό το ερώτημα τέθηκε στο επίκεντρο μιας πρόσφατης μελέτης με επικεφαλής τον Matthew Carpenter, ερευνητή του Hollings Cancer Center. 

Hλεκτρονικό Vs κανονικό τσιγάρο. Ποιο είναι ασφαλές;

Οι καπνιστές που εγκαταλείπουν τελείως το παραδοσιακό τσιγάρο για χάρη του ηλεκτρονικού, μπορούν να ελπίζουν ότι θα βάζουν πλέον στον οργανισμό τους λιγότερες καρκινογόνες και άλλες τοξικές χημικές ουσίες, σύμφωνα με μια νέα μικρή βρετανική επιστημονική έρευνα.

Ειδικοί την χαλάρωση των περιορισμών για το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Χαλάρωση των ρυθμιστικών κανόνων για το ηλεκτρονικό τσιγάρο, προτάθηκε στο Κοινοβούλιο της Αγγλίας, προκειμένου το άτμισμα να γίνει πιο ελκυστικό για τους καπνιστές, και να μπορέσουν έτσι να διακόψουν πιο εύκολα τη βλαβερή τους συνήθεια. Σε σύσκεψη για το ζήτημα του ηλεκτρονικού τσιγάρου ενώπιον ειδικής επιτροπής, κατέθεσαν τις απόψεις τους διακεκριμένοι επιστήμονες του χώρου.

Καλύτερα ατμιστές από καπνιστές

Απ’ ό,τι φαίνεται τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι λιγότερο βλαβερά από τα συνήθη, τα συμβατά. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τις περισσότερες μέχρι σήμερα έγκυρες ιατρικές έρευνες, που αν και ευρεία η διάδοση του ηλεκτρονικού καπνίσματος δεν είναι πολλές.
 
Οτι το άτμισμα είναι σαφώς καλύτερο από το κάπνισμα προκύπτει από πρόσφατη έρευνα του Tanvir Walele, διευθυντή ερευνών στην εταιρεία Fontem Ventures με έδρα το Αμστερνταμ, η οποία είναι ιδιοκτήτρια ευρείας γκάμας ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Κατά του φόρου κατανάλωσης στα ηλεκτρονικά τσιγάρα η Κομισιόν

Σύμφωνα με την Επιτροπή, λόγω έλλειψης επαρκών πληροφοριών, δεν πρέπει να επιβληθεί ειδικός φόρος κατανάλωσης, ούτε στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, ούτε στα νέα προϊόντα καπνού